Адаптация на детето в ДГ

 

Как да помогнем на детето да се адаптира по-бързо и лесно в детската градина

Как да помогнем на детето да се адаптира по-бързо и лесно в детската  градина? Адаптацията е тази, която осигурява развитието на личността във всякакви, дори и в крайно неблагоприятни условия. Нещо повече, самото развитие на личността е основна цел на адаптацията. За да бъде разбрана нейната същност и по-конкретно в условията на детската градина, адаптацията се разглежда в нейната цялост, т.е. като сложен процес, чийто успешен завършек се обуславя от правилната организация на всички дейности, свързани с безболезнено приспособяване на детето към условията на новата за него среда, тъй като този период има важно значение за цялостното му развитие.

Нужно е много търпение и промяна в подхода, така че детето да престане да се чувства „изоставяно“ всеки път, щом премине прага на градината. Какво можем да направим, за да избегнем този сценарий? Преди всичко да започнем да говорим предварително и с непресторено вълнение с детето за промяната, която предстои, целейки да му внушим, че тя е нещо положително, а не само наложително. Ако сте излезли на детската площадка и дойде време за прибиране, а детето иска да остане и да играе още, кажете му, че щом тръгне  на градина, ще може да играе с приятелите си цял ден както на двора, така и в стаята, където ще разполага с много нови играчки. Ако пък имате близко дете, което вече ходи на градина, разпитайте го в присъствието на своето дете за това какво прави там, как се казват неговите приятели и учителките му, с какво най обича да си играе и дали му харесва. Дори децата, които се разстройват при оставянето им сутрин, най-често отговарят, че обичат да ходят на градина и ентусиазирано говорят на тази тема.

Друг удачен подход е да започнете да минавате често край детската градината , в която смятате да запишете детето си, да му показвате къде играят децата или да отидете в момент, в който те са навън и се забавляват в пясъчника или на пързалката. Шансът да има плачещо дете в групата, което не участва в игрите, е много малък Идеята на всичко това е детската градина да стане по-малко „непозната“ за детето. Добре е също така да се постараете да въведете някакъв ред в ежедневието на детето си и по-точно да „синхронизирате“ графика на дейности като хранене, спане и игра с този в градината. Много деца, били те две, три или четиригодишни, заспиват след 22:00 часа вечер и стават когато си поискат сутрин. Ако преди това не сте имали волята да промените навиците му, или по-скоро липсата на такива, с наближаването на деня, в който ще тръгне на градина, ще трябва да го направите. Можете също така да му купите нова пижама, раница или пантофи с любим герой, които да приберете и да обясните, че те са специално за детската градина.

Много важно е самите вие да сте убедени в ползата от посещаването на  детска градина. Замислете се за онова, което ще му даде този период от живота му – ранно и постепенно социализиране, самостоятелност, привикване към дисциплина, приучаване към ред и навици, ранна предучилищна подготовка по програма, съобразена с възрастта, умственото и емоционалното му развитие. Децата се удрят често и разболяват и без да посещават детски заведения, като рисковете от битови злополуки дори са по-малки в яслата и градината. Що се отнася до честите боледувания, произлизащи от контакта с много деца, все още неспособни да спазват достатъчно добра лична хигиена, те действително са проблем, но такъв може да възникне и при деца със занижен имунитет, които не ходят на ясла или градина.

Работете вкъщи върху навиците на вашето собствено дете – добре е то да се отучи колкото се може по-рано от това да слага всичко в устата си, да свикне да измива ръцете си всеки път, щом посещава тоалетна или преди хранене, да слага ръчичка пред устата си, когато киха или кашля, да се храни само със собствените си прибори и т.н.

Поначало намирането на добър диалог с директора, учителите и всички останали служители в детското заведение и изграждането на взаимно доверие са изключително важни за спокойствието на всички страни – спокойствие, което ще предадете и на детето си. Вълнувайте се с и заради него – разпитвайте го за заниманията му, за имената на другите деца, за това кои песнички учат в групата и посещавайте колкото се може повече от откритите моменти и тържества, които се организират в детското заведение. Нека детето почувства, че  детската градина е неразривна част от неговия свят, в който влизат и дома, семейството, близките и приятелите му, а не нещо отделно.

Каквито и съмнения да имате по отношение на посещението на  детска градина, мисълта, че детето ви започва да става самостоятелно, научава ежедневно много нови неща и расте сред себеподобните си, учейки се да общува и да си сътрудничи с тях, би трябвало да ви вдъхнови и окуражи да преодолеете трудните моменти. Успеете ли, а това неминуемо ще се случи на по-ранен или по-късен етап, ще имате всички основания да вярвате, че имате правилен подход и ще съумеете да се справите не по-зле със следващото предизвикателство, което ви предстои в отглеждането и възпитанието на вашето дете. Ако плаче дълго време, постарайте се да разберете какви занимания и играчки му харесват – интересна книжка, ярка играчка, игри с приятели. След това всяка сутрин, докато го приготвяте за детската градина, му говорете какви интересни занимания и хубави играчки го очакват там. Какво да направите ако се окаже, че детето е плакало през целия ден? Можете да му предложите да вземе със себе си играчката, която му е любима.

Знаейки, че раздялата сутрин е трудна и за двама ви – създайте си някакъв “ритуал“ за сбогуване – въздушна целувка, прегръдка или нещо друго. Когато го взимате от градината дори да сте уморени или изнервени – постарайте се да не го показвате. Нека детето да почувства, че сте очаквали този момент и се радвате ! Погалете го, целунете го. Бъдете внимателни, похвалете го. Отидете в парка – дори да нямате достатъчно време или да сте уморени. Всичко това ще помогне на детето да разбере, че родителите му го обичат и че с нетърпение са очаквали прибирането му от градината. Това ще помогне на детето да се адаптира по-бързо и да не преживява толкова тежко раздялата си с вас всяка сутрин.